VIDEO: Input gevraagd, hoe maakt Den Haag zich klaar voor de toekomst?

10 February 2025, 20:56 uur
Den Haag & Regio

De gemeente Den Haag heeft vandaag de 'Netwerkstrategie 2040' gepresenteerd met daarin verschillende plannen om Den Haag klaar te maken voor de toekomst. Hagenaars kunnen tot en met 31 maart reageren op deze toekomstplannen.

Den Haag groeit. In 2040 wonen er 100.000 mensen meer in de stad en komen er 50.000 woningen en 48.000 nieuwe banen bij. Dat vraagt eigenlijk om zeven procent meer ruimte, maar die er niet is. Dit betekent dat er meer mensen onderweg zijn en dat de druk op wegen, fietspaden en het openbaar vervoer toeneemt. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, presenteerde wethouder Arjen Kapteijns van Mobiliteit vandaag de Netwerkstrategie: een plan voor een leefbare en bereikbare stad.

Den Haag zet in op een stad waarin voorzieningen zoals winkels, scholen en zorg goed bereikbaar zijn, te voet, met het openbaar vervoer of op de fiets. Om dit te realiseren wordt er fors geïnvesteerd in bredere fietspaden, sneller en beter openbaar vervoer en overstapplaatsen (mobiliteitshubs). Hierdoor kunnen inwoners kiezen hoe ze zich verplaatsen.

"Den Haag heeft beperkte ruimte en groeit hard. Daarom maken we bewuste keuzes om de stad bereikbaar en leefbaar te houden", aldus Kapteijns. "We werken in een tempo dat de stad aankan en nodig is. Dit is geen kleine aanpassing, maar een grote stap vooruit naar een toekomst waarin het prettig wonen, verblijven en verplaatsen is."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Wat gaat er veranderen?

Om de groei van de stad op te vangen zonder extra openbare ruimte in te nemen, worden verschillende maatregelen genomen. Voetgangers krijgen meer veilige looproutes. Fietsers profiteren van bredere fietspaden, een comfortabele en snelle fietsring rondom de binnenstad en extra stallingen bij drukke plekken zoals winkelgebieden en OV-knooppunten. Dit is nodig omdat het aantal fietsers op drukke routes zoals de Laan van NOI naar verwachting zal stijgen van 7.000 naar 20.000 per dag, en op sommige plekken zelfs tot 35.000.

Het openbaar vervoer wordt betrouwbaarder door hogere frequenties en betere overstapmogelijkheden bij stations zoals Laan van NOI en Moerwijk. De Koningscorridor en Zuidwestlandcorridor worden verder ontwikkeld, en de Oude Lijn krijgt een frequentieverhoging, waardoor forenzen vaker de trein kunnen nemen.

De auto blijft belangrijk voor langere afstanden, maar binnen de stad krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Een maximum snelheid van 30km/u wordt de norm. De hoofdwegen worden verbeterd, zodat de stad ondanks de groei bereikbaar blijft. Parkeren gebeurt vaker in garages of aan de stadsrand, zodat straten veiliger en leefbaarder worden.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag.

Planning

Tot 2028 worden meer wegen aangepast naar 30 km/u, komen er extra fietspaden en wordt het openbaar vervoer verbeterd. In de periode 2028-2035 worden nieuwe ongelijkvloerse kruisingen en mobiliteitshubs aangelegd, en wordt deelmobiliteit verder ontwikkeld. Na 2035 wil Den Haag blijven investeren in betere OV-verbindingen en innovatieve oplossingen voor vervoer, zoals slimme verkeerssystemen.

Door de geplande maatregelen verwacht de gemeente dat het auto- en vrachtverkeer met vier procent zal afnemen. "In combinatie met elektrificatie en de zero-emissiezone voor vracht- en bestelverkeer leidt dit tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot", aldus wethouder Kapteijns. "Daarnaast zal door de aangepaste verkeersmaatregelen en een verbeterd OV-netwerk de bereikbaarheid van belangrijke locaties zoals ziekenhuizen, winkelgebieden en bedrijven verbeteren."